ERASMUS+1
Proiectul: 2023-1-RO01-KA122-SCH-000124890
„Competențe îmbunătățite ale profesorilor și elevilor pentru o școală mai bună”
Proiectele Erasmus+ oferă oportunități diverse de formare pentru profesori și elevi. De data aceasta, în cadrul proiectului Erasmus+ „Competențe îmbunătățite ale profesorilor și elevilor pentru o școală mai bună” – Nr. de referință 2023-1-RO01-KA122-SCH-000124890, a fost vorba despre ultima mobilitate din acest proiect și anume Cursul „ICT in education” la care au participat patru cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Botoșani.
Pe parcursul a cinci zile, 25 – 29.11.2024, cei patru profesori de TIC, matematică și istorie au desfășurat mai multe tipuri de activități pentru integrarea TIC în educație.
Alături de colegii din Grecia și Ungaria, colegii noștri au parcurs un program de curs cu o mare varietate de metode menite să fie adoptate pentru introducerea TIC în orele de predare la clasă.
Formatoarele lor, Smriti Vasistha și Denisa Dave s-au asigurat că toată lumea se simte inclusă și că toți participă în mod activ la curs.
Programa propusă pentru acest curs a fost centrată pe subiecte cum ar fi:
1. Prezentarea și folosirea de instrumente AI
• Crearea unui plan de lecție cu ajutorul instrumentelor pentru planificarea lecției: Magicschool.ai, Curipod, Teacher’sbuddy, Briskteaching, Alayna.us, App.Diffit.me
• Creatori de prezentări cu ajutorul diapozitivelor: Slidesai.io, Gamma, Prezo, slidesgo
• Prelucrare de Text to Video: D-ID – Photo and text to Video, Invideo.io – Idea to Video, Fliki – Idea and PPT to Video
• Utilizarea unei imagini și a unui text cu D-ID: Mizou.com
• Instrumente de notare și evaluare: Gradescope.com, Quizizz.com
• Instrument pentru desen: Autodraw,
• Instrument pentru crearea unei melodii – https://suno.com,
• Cercetări suplimentare pentru găsirea unor instrumente utile: https://theresanaiforthat.com/, https://ditchthattextbook.com/ai-tools/, https://www.futuretools.io/
2. Siguranța online.
3. AI generative
Fiecare subiect a fost dezvoltat și tratat atât din punct de vedere teoretic, cât și prin activități practice.
Astfel, la finalul cursului, participanții au deprins noi metode de lucru cu elevii, astfel încât introducerea TIC la clasă să fie mai ușoară, mai eficientă atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice.

