20 noiembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Copilului
În data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
În țara noastră, Convenția ONU a fost ratificată în data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990. Prevederile Convenției au stat la baza elaborării tuturor legilor ulterioare cu privire la protecția copiilor din România.
Pentru a marca această zi, în școala noastră s-au organizat o serie de activități menite să sublinieze importanța ocrotirii și susținerii tuturor copiilor, precum și importanța protejării lor împotriva abuzurilor sau a neglijenței. Au avut loc dezbateri interactive pe tema drepturilor copilului, vizionări de filme despre drepturile copilului, expoziţie de desene.
Au fost invitați reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care au definit și exemplificat tipurile de abuz, precizând faptul că astfel de comportamentele sunt interzise, conform Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. De asemenea, s-au precizat posibile modalități de sesizare în caz de abuz: apelarea numărului de urgență 112 sau 119 (număr unic național pentru preluarea sesizărilor privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului); contactarea secției de poliție de pe raza domiciliului sau locuinței persoanei care face sesizarea; contactarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de pe raza domiciliului copilului pentru care există suspiciunea sau care este victimă a unei forme de violenţă; solicitarea ajutorului unui adult, profesor, consilier școlar, psiholog, care, la rândul său, să sesizeze instituțiile implicate în soluționarea acestor cazuri.
Activitatea s-a finalizat cu un exercițiu de relaxare inițiat de doamna Felicia Mihai, psihoterapeut, subliniindu-se astfel că starea de relaxare ne ajută să gestionăm mai eficient stresul și anxietatea, contribuind la menținerea unei sănătăți mentale și emoționale optime.
Mulțumim invitaților, doamnei Felicia Mihai coordonatoarea Serviciului de Intervenție Specializată pentru Copil și Familie din cadrul DGASPC Botoșani, doamnei Ecaterina Iacob, psiholog în cadrul Compartimentului de intervenție specializată în situații de abuz, neglijare, trafic și repatriere copii, elevilor și profesorilor participanți!