Program de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar „ÎMPREUNĂ PRINDEM CURAJ”
Joi,18 ianuarie 2024, am dat start activităților proiectului „Iubirea nu naște violență”, parte a programului național ,,Împreună să prindem curaj!”
Faptele de violență din mediul școlar au consecințe multiple și profunde. Acestea acționează atât asupra dezvoltării socio -emoționale ale elevilor, cât și asupra actului de predare-învățare. Programul propus de Ministerul Educației – ,,Împreună să prindem curaj!”- are ca scop prevenirea apariției și dezvoltării comportamentelor agresive, faptelor de violență și infracțiune în mediul școlar și se realizează cu participarea tuturor actorilor implicați în procesul de educație. Bugetul total al programului este 1.407.473 lei, iar bugetul pe județ este diferențiat în funcție de dimensiunea populației școlare. Bugetul maxim care a fost alocat unei unități de învățământ este 4.000 lei. Județul Botoșani a avut alocate 8 locuri.
Liceul Tehnologic „Petru Rareș” din Botoșani s-a înscris în concurs și a depus în luna decembrie la CJRAE Botoșani un formular de candidatură. În urma jurizării proiectelor înscrise, liceul nostru a ieșit câștigător cu 100 de puncte (https://cjrae-botosani.ro/…/program-de-prevenire-a…/), iar proiectul cu titlul „Iubirea nu naște violență!” a fost admis pentru finanțare.
Proiectul urmărește următoarele obiective specifice:
Îmbunătățirea cu 60% a gradului de implicare voluntară a elevilor în activități de prevenire a violenței în următoarele 6 luni;
Demonstrarea abilităților de comunicare nonviolentă în rezolvarea conflictelor apărute la nivel inter / intrapersonal în 80% din cazuri în următoarele 6 luni;
Îmbunătățirea abilităților socio – emoționale în cazul unui grup – țintă de 100 de elevi până la finalul anului școlar;
Implicarea a 60% dintre elevii liceului la activități de informare și conștientizare a consecințelor asociate săvârșirii faptelor până la finalul anului școlar;
Reducerea cu 10% a fenomenului de violență în rândul elevilor, în următoarele 6 luni, prin noi competențe dobândite de profesori la cursuri de formare.
Activitatea de astăzi s-a desfășurat în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani – Compartimentul de analiză și prevenirea criminalității – și a avut scopul de a informa și educa elevii cu privire la cauzele și consecințele pe termen scurt și pe termen lung ale comportamentelor violente.
În cadrul întâlnirii de astăzi, s-a discutat despre siguranța online și despre prevenirea traficului de persoane. Reprezentantul IPJ a inițiat o dezbatere despre siguranța online, după vizionarea unui film educativ de către elevi, în vederea conștientizării de către aceștia a pericolelor la care se expun prin furnizarea de date cu caracter personal în mediu online. De asemenea, elevii au fost informați în legătură cu măsurile legislative care se aplică în cazul încălcării legii la o vârstă cuprinsă între 14 – 18 ani. Spre finalul activității, reprezentantul IPJ a prezentat informații despre cum trebuie să procedăm pentru a nu fi victime ale traficului de persoane.
Au participat 46 de elevi din clasele a IX – a D, a IX – a E, a IX – a G și patru cadre didactice.